naslovno sideareatitle
Rezervirajte smještaj
Prati nas
facebook ikona instagram ikona twitter ikona youtube ikona

Što trebate znati?

LANDO RESORT

★★★★

Resort Lando nalazi se na otoku Rabu, u mjestu Kampor u uvali Mel. Prostire se na 6000 kvadratnih metara duž jedne od najljepših uvala na otoku Rabu. Duž cijelog resorta nalazi se prekrasna plaža sa sitnim pijeskom koja je idealna za cjelodnevno uživanje u morskim radostima. Okružen je mediteranskom vegetacijom koja je dio rezervata šumske vegetacije “Dundo” koja pruža savršeno utočište od vrućih ljetnih dana. Otok Rab idealan je odabir za odmor zbog toga što Vas od kopna do otočkog ugođaja dijeli samo 15 minuta vožnje brodom. Na Rabu Vas čeka mnoštvo aktivnosti – povijesne građevine koje pričaju neispričane priče, velik broj prekrasnih plaža i mirnih uvala za nesmetano uživanje u suncu i moru, brojne biciklističke, pješačke i trekking staze koje se protežu uz obalu ili kroz park-šume mediteranske vegetacije ili pak uspon na Kamenjak – 408 metara visok vapnenački masiv, sportovi na vodi za one najaktivnije koji su željni novih iskustava te ronilački centri koji Vas čekaju kako bi Vam dali novu perspektivu godišnjeg odmora.

 

 

Plaže na Rabu

 

Pored prekrasnih plaža i uvala koje se nalaze u uvali Mel, u neposrednoj blizini našeg Resorta, na Rabu je velik broj prekrasnih plaža, a bitna je i činjenica da je Rab hrvatski otok s najviše pješčanih plaža. Izdvajamo neke od njih:

 

Suha Punta

Suha Punta, koja se smjestila na šumovitom poluotoku Kalifront, krije šljunčane plaže i stijene s kojih možete skakati. Uz plažu možete naći koktel barove, restorane, terene za sportove na pijesku,unajmiti pedalinu ili unajmiti ležaljke i suncobran i uživati u morskim radostima. Do Suhe Punte možete doći automobilom za kojeg imate osiguran parking, biciklom ili pak brodskim taxijem iz grada Raba.

 

Rajska plaža

Ova plaža najpoznatija je plaža otoka Raba. Nalazi se u mjestu Lopar 12km sjeverno od grada Raba, a dugačka je 2km. Specifična je po sitnom pijesku i plitkom, čistom i toplom moru koje najmlađi obožavaju. Na Rajskoj plaži možete naći mnogo restorana, kafića, koktel barova ali isto tako i mnogo zabavnih sadržaja poput pedalina, aqua parka, sportova na vodi i kopnu te mnoštvo sadržaja za djecu. Ukoliko ste na odmor poveli i svog kućnog ljubimca, oni su dobrodošli na južnom dijelu plaže.

Gradska plaža Banova Vila

Najpoznatija gradska plaža na otoku Rabu, ujedno omiljeno kupalište Rabljana, smjestila  se na obalnom dijelu stare gradske jezgre grada Raba. Ova plaža djelomično je šljunčana, betonirana i stjenovita pa svojim posjetiteljima nudi različita iskustva. Na ovoj plaži nalazi se vaterpolo igralište, možete unajmiti ležaljke i suncobrane ali isto tako i kajake i pedaline za uživanje na vodi. Za okrijepu sugeriramo da posjetite kultni beach bar Banova vila koji Vam nudi sve od toplih napitaka, smoothie-ja, koktela do sendviča i salata.

 

Livačina

Livačina se nalazi istočno od Rajske plaže a posebno je omiljena među mlađom populacijom zbog čistoće, plitkog mora i sadržaja poput barova i restorana. Na ovoj plaži posjetitelji često zaigraju picigin – zabavnu igru s loptom u moru.

 

Pudarica

Pudarica je plaža na kojoj se nalazi najpoznatiji beach bar u Hrvatskoj – Santos. Ova šljunčana plaža pruža prekrasan pogled na grad Rab te je rečeno da se s nje doživljavaju najljepši izlasci i zalasci sunca. Nalazi se u mjestu Barbat koje je 4km južno od grada Raba.

 

Naturističke plaže

Na Rabu postoje i naturističke plaže – plaža Sahara, plaža Ciganka i plaža Kandarola. Svaka od njih je specifična na svoj način.

 

Plaža Sahara

Nalazi se tridesetak minuta hoda od Rajske plaže, pješčana je i specifična po tome što nema nikakvih turističkih infrastruktura što Vam omogućuje uživanje u miru i privatnosti. Do nje možete doći pješice ili biciklom.

 

Plaža Ciganka

Specifična je po tome što se na njoj nalaze zanimljive pješčane stjenovite strukture te je more oko nje smaragdno zeleno. Nađite svoje mjesto na sunčanim pješčanim platoima i uživajte u privatnosti. Ova plaža se nalazi sjevernom dijelu Lopara i do nje možete pješice ili automobilom.

 

Plaža Kandarola

Naziva se i Engleska plaža, a taj nadimak je dobila zbog toga što se na nju dolazio kupati i engleski kralj Edward VIII. Ova plaža je smještena na poluotoku Frkanj, a do nje možete doći automobilom ili brodskim taksijem iz Raba i Palita.

 

Kulturne znamenitosti Raba

 

Rab ima bogatu povijest te shodno tome nosi mnoštvo arhitektonskih i kulturnih ostataka koji bilježe tragove prošlih vremena. Grad Rab najpoznatiji je po svojoj vizuri s 4 zvonika zbog kojih ga mnogi uspoređuju s jedrenjaku s 4 jarbola. Ta 4 zvonika su: zvonik katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, zvonik crkve sv. Ivana Evanđelista (smješten pored ruševina crkve), zvonik crkve sv. Andrije Apostola te zvonik crkve sv. Justine.

 

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Prema zapisima ova katedrala je isprva izgrađena u 4. Stoljeću kao ranokršćanska crkva i kasnije se preuredila u arhitektonskom stilu koji odgovara romaničkom stilu. Posljednja renovacija ove crkve se dogodila u 15. Stoljeću što je rezultiralo time da se ciborij poviše glavnog oltara odlikuje raznolikim arhitektonskim stilovima. Na prednjem dijelu menze nalazi se mramorni kip koji prikazuje sv. Kristofora koji hoda kroz vodu s djetetom na ramenima. U ovoj crkvi se nalazi lubanja sv. Kristofora, koji je zaštitnik Raba jer je spasio otok i njegove stanovnike, no, pored njegove lubanje ova crkva je riznica relikvija i relikvijara te dragocjenih slika.

 

Zvonik i relikvije crkve sv. Ivana Evanđelista

Crkva sv. Ivana Evanđelista jest jedina srednjovjekovna sakralna građevina na Rabu koja ima ophod oko oltara. Bazilika je prema podacima građena u pretkršćanskom razdoblju, a pri obnovi u romaničkom razdoblju je dobila postojeći zvonik koji je visok 20 metara. Crkva se urušila u 19. Stoljeću te od tada stoje relikvije te crkve koje danas možete naći u Rabu..

 

Samostan i zvonik sv. Andrije

Samostan sv. Andrije postoji od ranog 11. Stoljeća. Zvonik se nalazi u sklopu trobrodne crkve koja je obnovljena u 18. Stoljeću što je čini unikatnim spojem stilova baroka i romanike. Ovaj zvonik je najstariji zvonik na otoku.

 

Gradske zidine, palače, kule i gradski sat

Stara jezgra grada Raba je opasana zidinama koje su građene u 12. Stoljeću. Na zidinama se nalaze i dvije kule (Kula sv. Kristofora i Kula Smjelih)  koje su građene u 15. Stoljeću s ciljem ojačavanja gradske utvrde. Unutar gradskih zidina nalaze se i tri palače. Palača Dominis Nimira datira iz 15. Stoljeća, gradila ju je obitelj Dominis koja je unutar palače podučavala puk čitanju i pisanju. Palača je građena u renesansnom stilu i unutar nje možete naći portal s grbom obitelji Dominis. Palača Bakota divan je primjer gotičke venecijanske gradnje koja danas unutar sebe sadržava vrtni zid s portalom. Knežev Dvor je najznačajnija svjetovna građevina grada Raba. Građena je u gotičko-renesansnom stilu, no u suštini je ona zapravo skup  palača koje su građene u različito vrijeme. Nad Kneževim dvorom dominira četverokutna kula koja se odlikuje prozorima gotičkog i renesansnog stila.

 

Franjevački samostan sv. Eufemije

U dnu uvale sv.Eufemije u Kamporu , najslikovitije uvale na otoku Rabu, nalazi se istoimeni franjevački samostan koji je posebnost Kampora. Ime samostana i uvale potječe od imena crkvice sv. Eufemije koja se nalazi u sklopu samostana, a spominje se već u 13. Stoljeću.Samostan je građen u tipičnom graditeljskom stilu franjevačkih redovnika, a svojim kamenim vizurama se odlično uklopio u prirodni okoliš. Centar svakog samostana jest njegova crkva, u ovom slučaju mala prekrasna crkva koja nosi ime zaštitnice mjesta. Ona je jednobrodna, jednostavna kamena crkva. Ona je bila pregrađivana i restaurirana više puta, te zbog toga stavlja sumnju na to je li možda starija od 13. Stoljeća kada je prvi puta službeno spomenuta u zapisima. Uz južnu stranu samostana danas se nalazi i kapela sv.križa. Na drvenom oltaru se nalazi drveno raspelo koje je uistinu impresivno za vidjeti. 1669. Godine je u kapelici postavljen stropni tabulat koji sadrži naslikane prizore iz života sv. Frane i ostalih franjevačkih svetaca. U klaustru samostana možete pronaći krunu kamenog bunara koja, osim natpisa i nadgrobnih ploča koje svjedoče osnutku samostana, sadrži i sarkofag Magdalene Budrišić koja je bila osnivačica samostana rapskih franjevki. Samostan također sadrži i knjižnicu i muzej. U samostanskoj knjižnici možete naći preko 7000 knjiga koje datiraju iz 15.stoljeća pa sve do danas. Potrebno je spomenuti djelo “Velika kamporska kronika” koje je ručno pisano djelo u šest debelih svezaka, a pisao ga je fra Odorik Badurina. U muzeju samostana nalaze se izuzetno vrijedne slike, pergamen o osnutku samostana, rukopisi, iskopine iz raznih vremenskih perioda, inkunabule te vrijedna zbirka starog novca. 1989., pri obnovi crkve sv.Eufemije, stalna izložba fra Ambroza Testena je postala dijelom crkve. Fra Ambroz Testen bio je samouki slikar.

 

 

Aktivan odmor na Rabu

 

Rab pruža iznimno mnogo mogućnosti za aktivan odmor. Bilo da se radi o šetnji, trčanju, biciklizmu, odbojci na pijesku, nogometu, košarci, ronjenju, planinarenju, ribarenju ili ste pak ljubitelj nautizma – sve ćete to s lakoćom naći na Rabu.

 

Pješačenje i trčanje

Na Rabu postoje mnoge pješačke i trkačke staze koje se nalaze ili uz obalu ili kroz šume mediteranske vegetacije. Rab skriva 200km pješačkih staza od kojih su sve jedinstveno iskustvo koje će Vaše tijelo cijeniti i nagraditi dobrim raspoloženjem. Postoje dvije Premužićeve staze koje su djelomično kroz šumu a drugim dijelom uz obalu, šetnice koje idu cijelom dužinom uz obalu, adrenalinska staza koja je idealna za škraping ( kombinacija pješačenja, penjanja, skakanja, trčanja i snalaženja u prirodi) te 14km dugačka staza Rab – Maman koja prolazi i kroz Kampor (u kojemu se nalazi Lando resort) koja vodi od Raba kroz park-šumu Dundo do otočića Mamana uz prekrasne pejsaže i umirujuć zvuk šuma valova. Ovo su samo neke od 200km dugih staza za pješačenje. Potpunu kartu pješačkih staza zatražite na recepciji resorta.

 

Biciklizam

Beneficije vožnje biciklom su općepoznata stvar, no mi Vam preporučamo razgledavanje okolice Kampora i otoka Raba biciklom. Preko 100km biciklističkih staza vodit će Vas kroz priču koju Rab ima za ispričati, kroz šume hrasta, kroz mediteransku vegetaciju, uz kristalno čisto more te brojne restorane i kafiće u kojima se možete stati okrijepiti. U resortu možete zatražiti bicikl za iznajmljivanje.

 

Ronjenje

Istražite sve čari koje pružaju ljepote rapskog podmorja uz pomoć naših stručnih i susretljivih vodiča. U Kamporu se nalazi centar za ronjenje u kojem možete uzeti tečaj ronjenja u trajanju od tjedan dana ili jednostavno iznajmiti opremu te se otisnuti u istraživanje podzemnih tunela, špilja, prolaza i starogrčkih amfora uz stručno vodstvo naših vodiča.

 

 

Gastronomska ponuda

Zahvaljujući mediteranskoj klimi te 150 sunčanih dana godišnje, tlo na Rabu je plodno a more prepuno ribe i morskih plodova.  Nakon cjelodnevnog uživanja na plaži, baveći se brojnim aktivnostima koje ovaj raj na Zemlji pruža – zasigurno ćete ogladniti. Rapska tradicionalna kuhinja prepuna je specifičnih okusa, mirisa, boja, spravljena od ekološki uzgojenih namirnica poput voća, povrća, mesa, ribe te mediteranskog začinskog bilja kojeg ima u izobilju. Rapski restorani pružaju vam jedinstveno gastro iskustvo poput ribe na žaru, brodeta, crnog rižota, lignji na mediteranski, hobotnice ispod peke ali isto tako i mesna jela poput janjetine, gulaša od kokoši odnosno tingul te najpoznatiju – rapsku tortu. Rapska torta je desert čiji je recept star čak 800 godina. Kako se kaže – “Riba pliva triput. U moru, u maslinovom ulju i u vinu” tako i Rab nudi izvanredna i kvalitetna domaća vinska iskustva uz jelo. Na otoku Rabu najzastupljenija vina su brajdica, plavina, plavac mali te pošip. Od tradicionalnih jela svakako bismo Vam preporučili da probate i sušenu hobotnicu s jajima te rapsko sočivo – stara, tradicionalna jela koja uz harmoniju okusa donose i dašak onog što su jeli ljudi s Raba u srednjem vijeku.