naslovno sideareatitle
Rezervirajte smještaj
Prati nas
facebook ikona instagram ikona twitter ikona youtube ikona

Otok Rab

LANDO RESORT

★★★★

Otok Rab

Otok Rab je, uz Opatiju, postao jedan od prvih turističkih centara na sjevernom Jadranu i Kvarneru. 1889. Općinsko vijeće Rab proglašava turističkom destinacijom i lječilištem. Tome da Rab postane turistička destinacija uvelike doprinosi geografski položaj Raba zbog kojeg on ima mediteransku klimu, što znači blage zime i prekrasna, topla ljeta i obilje mediteranske vegetacije koja pruža zaštitu od sunčevih zraka i jedinstveno iskustvo sinergije mirisa, okusa i boja. Također, Rab, zahvaljujući svojoj razvedenosti obale, je ponosni nositelj naziva otoka s najviše pješčanih plaža u Hrvatskoj. Smaragdno, čisto more, prekrasne prirodne ljepote poput parkova šuma, zanimljivih geoloških formacija, kao i kulturni ostaci starijih vremena koja sežu sve do grčke Antike – sve to čini Rab idealnom destinacijom za odmor od svakodnevnice. Blaga klima je razlog zašto je donešena odluka da Rab postane odredište za liječenje pacijenata s oboljenjima od srčanih i dišnih problema.

 

Rabljani tako već dugi niz godina njeguju kulturu turizma i gostoljubivosti, pa ne iznenađuje činjenica da je otok Rab dobio brojne internacionalne i nacionalne nagrade u domeni turizma. U području nacionalnih nagrada Rab ponosno nosi nagrade “Plavi cvijet” i “Turistički cvijet” koje su nagrade za kvalitetu i uređenost u turizmu. U domeni internacionalnih nagrada izdvojit ćemo “Quality Coast” , “Simply the best” i “Entente florale” . Rabljani i dalje ulažu velike napore kako bi svojim posjetiteljima i gostima-povratnicima pružili odmor najviših kvalitativnih standarada.

 

Turistička mjesta Raba

 

Grad Rab

Grad Rab je grad čije povijesne i kulturne znamenitosti pričaju priče iz davnina samim time što prolazite njegovim kamenitim, uskim uličicama, brojni parkovi pružaju osamu u dodiru s prirodom, a prekrasne šljunkovite, pješčane i stjenovite plaže pružaju pravi odmor za dušu i tijelo. Rab je grad prepun sadržaja u kojima će svatko naći nešto za sebe – bilo to odmaranje ispod suncobrana na gradskoj plaži, pješačenje putevima okruženim mediteranskom vegetacijom, otiskivanje pedalinom na pučinu, ronjenje i istraživanje rapskih podzemnih tunela – u svakom slučaju ostavlja bez daha.

 

Lopar

Grad smješten na sjeveru otoka najpoznatiji po čak 22 pješčane plaže – grad je kojeg je vrijedno posjetiti. U Loparu se nalazi najpoznatija rapska plaža koja nosi ime Rajska plaža s razlogom. 2km pješčane plaže pruža svojim posjetiteljima izvanredno iskustvo boravka na ovom otoku. Na plaži možete naći mnoštvo sadržaja poput beach barova, restorana, aqua parka, sportskih terena ili jednostavno naći svoje mjesto u hladu i uživati u morskim radostima. Nedaleko Lopara, nalazi se auto-kamp i hotelsko naselje San Marino koje ne manjka sadržajima za rekreaciju i zabavu.

 

Supetarska Draga

Jedno od najstarijih mjesta na ovom rajskom otoku koje je središte nautičke tradicije. Supetarska Draga obiluje dobrim restoranima, obiteljskim obrtima u kojima možete naći predmete tradicionalne proizvodnje poput rapske torte, rapske čipke, biokozmetike, meda i mnoštvo drugih predmeta koje se godinama izrađuju po tradicionalnim rapskim uputama. Također, Supetarska Draga obiluje smještajnim kapacitetima – kako na kopnu, tako i na moru, pa zato mnogi nautičari pronalaze svoj mir u jednoj od marina u Supetarskoj Dragi. U ovom mjestu nalazi se i najstarija benediktinska opatija, crkva sv. Petra, koja privlači ljubitelje umjetnosti ali i vjernike.

 

Banjol

Banjol je pitoreskno mjestašce nadomak grada Raba, u pješačkoj udaljenosti od stare gradske jezgre Raba, s brojnim pješčanim i šljunčanim uvalama u kojima možete naći mir. Plaže Padova I, Padova II i Padova III dio su šetnice “Lungo mare” i skrivaju mnoge sitne uvale dovoljno velike da ugodno provedete dan na suncu i uz kristalno čisto more – u privatnosti. Blagdan sv. Lucije “Šištovica” se obilježava 5. Kolovoza kada je zabavno-kulturna ponuda ovog malog mjesta na vrhuncu.

 

Palit

Palit je mjesto koje ima status najmlađeg mjesta na otoku, ali ni po čemu ne zaostaje za drugim turističkim mjestima na Rabu. Specifično je po uistinu širokoj ponudi za svoje goste. Poslovni centar nudi drugačije shopping iskustvo, pregršt restorana zadovoljit će i najveće gastro-entuzijaste, plaža Škver na poluotoku Frkanj je najomiljenije kupalište Rabljana i posjetitelja, a u uvali Kandalora nalazi se najstarija naturistička plaža na Jadranu.

 

Barbat

Barbat je prvo mjesto koje vas očekuje pri iskrcaju s trajekta. Ovo mjesto je prepoznatljivo po bogatoj ribolovnoj tradiciji pa se ovdje možete okušati u ribolovu uz pratnju iskusnih ribara. Ljubitelji povijesti su itekako dobrodošli u ovom mjestu obzirom da su nedaleko od Barbata, na brdu sv. Damjan, pozicionirani interesantni ostaci grčke vojne utvrde. 16. Srpnja, za vrijeme blagdana “Karmenica”, organizira se festival popraćen bogatom zabavnom ponudom te gosti mogu uživati u specijalitetima barbatskih plodova mora i zemlje.

 

Kampor

Kampor je jedno od rijetkih mjesta na Rabu koje je zadržalo estetiku starog ribarskog mjesta. Nalazi se na poluotoku Kalifront koji je poznat po zaštićenom šumskom rezervatu Dundo. Ovaj šumski rezervat je oaza mira za šetače i bicikliste. S druge strane se ovdje nalazi najljepša rapska uvala – uvala Mel. Ova uvala pruža spoj kamenitih, pješčanih, šljunčanih i pješčanih plaža i uvalica. Naš resort se smjestio u ovom mjestu, te svojim posjetiteljima pruža mnoštvo zabavnog, sportsko-rekreativnog sadržaja kao i jedinstvenu gastronomsku ponudu u jednom od restorana u kojima se lokalni ljudi brinu o tome da su namirnice iz ekološkog uzgoja spravljene po tradicionalnim receptima.  Kampor pruža jedinstven odmor otkrivajući interesantan spoj tradicionalnog ribarskog mjesta i moderne arhitekture i ponude. Kampor je poznat po franjevačkom samostanu sv.Eufemije koji sadrži etnografski muzej, najstariju knjižnicu sa preko 8000 ručno pisanih djela, te na kraju, galeriju slika fra Ambroza Testena.

 

Mundanije

Mundanije su jedino mjesto na Rabu koje nema direktan pristup moru. Ovo šarmantno mjesto se odlikuje mirnoćom, netaknutom prirodom. Ovdje lokalno stanovništvo njeguje eko-proizvodnju proizvoda po tradicionalnoj recepturi. Ukoliko želite iskusiti odmor na drugačiji način, naučiti kako se pravi med, kako se plete rapska čipka ili pak kako se izrađuju drveni predmeti – Mundanije su mjesto za Vas. Glavna atrakcija ovog mjesta, koja privlači sve željne aktivnosti, jest šetnica-vidikovac na najvišem vrhu otoka Raba – vrh Kamenjak. S Kamenjaka se pruža nevjerojatan pogled na cijeli otok.

 

 

 

Klima otoka Raba

Otok Rab je oaza zbog svoje blage mediteranske klime. Blage zime s temperaturama koje ne idu ispod 7 stupnjeva, topla ljeta s prosječnom temperaturom od 25.6 stupnjeva te preko 2500 insolativnih sati stvaraju idealne uvjete za godišnji odmor. Na otoku Rabu bude svega 15 potpuno oblačnih, kišovitih dana godišnje, a na njemu gotovo nikada ne pada snijeg. Kupanje na Rabu je moguće već od svibnja pa sve do studenog jer temperatura mora ovdje, u tom periodu, iznosi preko 20 stupnjeva, što Rab čini idealnom destinacijom za odmor u niskoj i kasnoj sezoni za one koji uživaju u miru i godišnjem odmoru van gužvi u visokoj sezoni. U prosjeku 150 sunčanih dana, koji prođu bez ijednog oblaka na horizontu, stvaraju idealne uvjete za poljoprivredu i ribarstvo. Rab obiluje mediteranskim biljem što čini ovaj otok otokom aromatičnog bilja i začina. Ova klima pogoduje i razvitku vinarstva pa Vam savjetujemo da probate neke od vinskih sorta specifičnih za ovaj otok. Također, na Rabu je razvijeno i pčelarstvo pa možete naći visokokvalitetan med i proizvode od meda.

 

Turistička posjećenost

Sve prethodno navedene prednosti otoka Raba čine ga jednim od najposjećenijih hrvatskih otoka. U proteklim godinama broj dolazaka stranih gostiju iznosi približno 260 000, a ostvari se preko 2 000 000 noćenja tokom godine. Demografija posjetitelja otoka Raba je šarenolika, no može se reći da u većinskom broju dolaze turisti iz Njemačke, Austrije, Italije, Češke i Slovenije. Otok Rab je izuzetno dobro prometno povezan, a zbog svog geografskog položaja i činjenici da na otok dolazite trajektom za samo 15ak minuta te širenju i obogaćivanju turističke ponude, posjećenost je svake godine sve veća.

 

 

Rapski suveniri

Rabljani se diče dugom tradicijom postojanja, a s time dolazi i duga tradicija obrta, proizvodnje domaćih proizvoda te gastronomskih inovacija specifičnih isključivo za Rab. Kao i sa svakog putovanja, uz fotografije i prekrasne uspomene, lijepo je ponijeti neki suvenir za uspomenu na Vaše putovanje i iskustvo s Raba. Otok Rab svojim posjetiteljima pruža bezbroj mogućnosti i radionice vezane za tradicionalne predmete. U bilokojem mjestu ili gradu na Rabu možete potražiti radionice u sklopu lokalnih festivala ili udruge koje održavaju radionice pa sami izraditi neki od tradicionalnih predmeta. Ukoliko niste skloni radionicama, donosimo Vam prijedloge što potražiti u lokalnim obrtima.

 

Rab Pur

U obiteljskom OPG-u Rab Pur možete pronaći kozmetičke proizvode domaće eko-proizvodnje. U ponudi imaju sapune za pranje, kreme za lice i tijelo, soli za kupke i pilinge tijela izrađene od soli, lavande i meda.

 

Arthouse

U domaćoj radinosti Arthouse možete pronaći staklene figurice rapskih vizura, brodova, čipke i svega karakterističnog za otok Rab.

 

Čento e Boka

Čento e Boka jest domaća radinost koja se  bavi izradom suvenira od kombinacije spužve i maslinovog drveta. U Čento e Boka možete naći posude, šalice, posuđe za jelo, figure i ostale predmete zanimljivih oblika u interesantnoj izvedbi. Maslinovo drvo ostavlja dugotrajan miris koji će Vas dugo podsjećati na otok Rab.

 

Rapska torta

Rapska ili rabska torta je slatka delicija s tradicionalnom recepturom koja je stara preko 800 godina. Ovaj originalni suvenir-desert ima tajni recept kojeg Rabljanke i Rabljani prenose s koljena na koljeno. U davnim vremenima ova torta je bila rezervirana isključivo za ugledne ljude i bogate građane, no danas, rođendani, vjenčanja i ostale svečane prigode ne mogu proći bez nje. Kako bi ova torta bila “baš kako treb” u nju treba uložiti mnogo strpljenja, nekoliko dana rada te tajni recept koji se bazira na bademima. Kući ponesite dašak stare rapske tradicije te ovaj slatkiš podijelite sa dragim osobama.

 

Ostali suveniri

Mjesta na Rabu obiluju lokalnim umjetničkim galerijama, manufakturama, obiteljskim slastičarnicama, trgovinama koje prodaju rapske suvenire. Istražite ih i odlučite se za sliku uljem na platnu vizura lokalnih znamenitosti, eko proizvode, svijeće, domaći med, domaće likere od smokve i lavande, začine… Mogućnosti su bezbrojne.