naslovno sideareatitle
Rezervirajte smještaj
Prati nas
facebook ikona instagram ikona twitter ikona youtube ikona

Kvarner

LANDO RESORT

★★★★

Kvarner je područje Hrvatske koje njeguje najdužu tradiciju turizma. Ova regija se prostire između Istre i sjevernog Jadrana, a u njegovom sastavu su i otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj, Pag te otočići Unije, Susak, Ilovnik, Goli otok, Prvić. On je područje bogate povijesti i kulture, ekoloških ljepota, izvanredne turističke ponude i aktivnog odmora. Spoj je mora, velikih gradova, malih mjesta, otoka i gorja na maloj površini. Geografski položaj omogućava brz dolazak iz bilo kojeg dijela Hrvatske, a isto tako omogućava da u istom danu iskusite odmor na plaži, jedrenje na otvorenom moru i šetanje po planini koja pruža osvježenje u hladovini šumskih puteva. Kvarner pruža turističku ponudu 365 dana u godini. Na ovom području razvijen je i skijališni i wellness turizam pa tako zimi možete preko dana biti aktivni u zimskim radostima a nakon toga uživati u unutarnjim bazenima s morskom vodom, wellness tretmanima i noćnom životu u nekom od mjesta na Kvarneru. Kvarner Vam nudi smještaj u hotelima, apartmanskim naseljima, marinama, privatnom smještaju lokalnih iznajmljivača ili pak jednom od brojnih kampova na Kvarneru. Ovdje možete naučiti spravljati lokalne specijalitete po tradicionalnoj recepturi poput Rapske torte, fuža s tartufima, rižota od sipe ili pak naučiti pisati glagoljicom u Aleji glagoljaša, spuštati se zipline-om, skočiti padobranom, voziti se biciklom po brojnim biciklističkim stazama, roniti u nalazištima starogrčkih amforama….Na Kvarneru su mogućnosti bezbrojne. Ponesite kući nezaboravne uspomene, ručno rađene suvenire i prekrasne slike urezane u Vaše pamćenje zauvijek.

 

Opatijska rivijera

 Opatija je prvo hrvatsko turističko odredište s kraja 19. stoljeća. U Opatiju su svojedobno na odmor dolazili mnogi carevi, kraljevi, politička elita i poznate osobe, pa bijeg od modernog doba potražite u jednom od opatijskih perivoja uz stare, raskošne vile. U opatijsku rivijeru spadaju i mjesta Ičići, Lovran, Volosko, Medveja i Mošćenićka Draga. Opatijska rivijera svojom izvanrednom arhitekturom koja obiluje otmjenim vilama, perivojima parkova u kojima se nalaze biljke iz cijelog svijeta, te obilnom turističkom ponudom pruža svojim posjetiteljima utočište tokom cijele godine. Cijela opatijska rivijera je privlačna za održavanje MICE evenata poput kongresa, konferencija, poslovnih sastanaka, team buildinga i predstavljanja nove ponude zbog činjenice da domaćini, obzirom na dugogodišnju tradiciju u turizmu, imaju mnogo iskustva i zavidnu reputaciju u toj domeni.

 

Riječki prsten i Rijeka

U srcu Kvarnera smjestio se grad Rijeka – grad koji teče. Rijeka i Riječki prsten u svojem ustrojstvu imaju sve što jedna vrhunska turistička destinacija treba imati: obilje hotelskog i apartmanskog smještaja, bogatu kulturnu i gastro ponudu, mnoštvo plaža, ponudu aktivnosti, religijske centre i bogat noćni život. Mjesta Riječkog prstena su Kraljevica, Bakar, Kastav, Čavle, Kostrena i Jelenje.

Rijeka je grad u kojem su se odigrala mnoga povijesna zbivanja – bila je pod vlašću Mlečana, Austro-Ugarske, Talijana i na kraju 1.svjetskog rata postala dijelom Hrvatske te se zbog toga diči brojnim spomenicima takvim događanjima. U Rijeci možete naći poseban spoj tradicije i urbanosti – kulturne znamenitosti i brojni klubovi, festivali i događanja čine Rijeku izvanrednom destinacijom za odmor. Rijeka također njeguje tradiciju religijskog turizma zbog svog Marijanskog svetišta – Trsata. 2003.godine je ovdje boravio Sveti Otac Ivan Pavao II.  Posebnost ove regije također je i mogućnost skijanja na Platku uz pogled na more, kao i motodrom Grobnik na kojem ljubitelji adrenalinskih sportova mogu naći ponešto za sebe. U Rijeci, kao i Opatiji, turistička ponuda traje cijelu godinu, te tako njezini posjetitelji u bilo koje doba godine mogu uživati u bogatoj kulturnoj, turističkoj, gastronomskoj, glazbenoj i aktivnoj ponudi – pogotovo u vrijeme Maškara, kada se u Rijeci održava najpoznatiji karneval u Hrvatskoj.

 

Crikveničko-vinodolska rivijera

 Crikveničko-vinodolska rivijera je potez koji na poseban način uspijeva ujediniti prirodne i povijesne znamenitosti. Uz uobičajene morske radosti poput plivanja, sunčanja, vožnje pedalinom, bavljenja sportovima na vodi, ovdje možete uživati i u dugim šetnjama uz more, kroz šume koji vode do prekrasnih vidikovaca, ili pak uživati u wellness i zdravstvenim tretmanima po kojima je ova rivijera poznata. Središta ove rivijere su Novi Vinodolski, Selce i Crikvenica – tri turistička odredišta, koja uz Opatiju njeguju preko 150 godina staru tradiciju turizma. Ova mjesta idealna su za one koji od svog odmora traže sadržajnost. Bogata turistička, gastronomska, zabavna, povijesna, kulturna, zdravstvena i sportska ponuda su temelj turizma ovog područja. Uz Crikvenicu, Novi Vinodolski i Selce, bijeg od svakodnevnice možete naći i u Dramlju i Jadranovu. Sva mjesta su podjednako lijepa ali i drugačija. U Novom Vinodolskom je nastao najstariji hrvatski pravni dokument – Vinodolski zakonik. Obitelj Mažuranić, obitelj je iz koje je poteklo više banova, književnika i umjetnika a potiče iz ovog podneblja. Slavnu prošlost crikveničko-vinodolske rivijere podsjećaju frankopanski kašteli, a najstariji zapis jest rimski zapis kada su dolini Vinodol koja obuhvaća Drivenik, Grižane, Bribir i Tribalj, dali ime Vallis vinearia.

 

Krk

Otok Krk je otok koji to čak i nije – on je od kopna odvojen morem ali je s kopnom povezan 1430 metara dugim mostom, a na Krku se nalazi i zračna luka. Antički narodi su Krk zvali zlatnim otokom zbog njegove posebnosti u svakom smislu. Dolaskom na Krk započinjete putovanje kroz povijest koja seže u više od tisuću godina ali se susrećete sa modernom turističkom stvarnošću – kvalitetnu ponudu turističkog smještaja u brojnim hotelima,apartmanima,marinama i kampovima, bogatu etno-gastronomsku ponudu te bezbroj mogućnosti aktivnog načina provođenja slobodnog vremena.Zanimljivost oko otoka Krka jest ta da je Krk jako povezan sa brojem sedam – Hrvati su otok Krk naselili u 7. Stoljeću, od gusara su se stanovnici otoka uspješno branili 7 puta, 7. Frankopan je bio krčki knez, a na otoku danas možete naći 7 velikih turističkih središta – Krk, Malinsku, Bašku, Njivice,Omišalj,Punat i Vrbnik. Vrbnik je poznati glagoljaški gradić u blizini Jurandvora, u kojem je u crkvi sv. Lucije pronađena Baščanska ploča-prvi pisani dokument na hrvatskom jeziku. Baščanska ploča datira iz 1025. Godine, a pisana je na glagoljici. U mjestima Malinskoj, Baškoj, Punatu, Njivicama, Omišlju i Krku možete naći široku turističku ponudu, prekrasne šljunčane, pješčane i stjenovite plaže i bezbroj mogućnosti za istražiti ovaj otok. Posebnost je otočić Košljun koji se nalazi na otoku Krku. Košljun je poseban svijet daleke povijesti koja se savršeno spojila sa dinamičnim turističkim životom ovog otoka.

 

Cres

Cres je otok kojeg obilježavaju netaknuta priroda, zaštićena životinjska vrsta – bjeloglavi sup, fenomen Vranskog jezera, bogatstvo povijesnih i kulturnih zanmenitosti i činjenica da otok vole posjećivati i dupini. Cres se smjestio u sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. On je povezan s Lošinjem pokretnim mostom. Razvedena obala otoka učinila je ovaj otok specifičnim time što su sjeverni i istočni dio ograničeni strmim, u tipu fjordova, surovim stijenama, a na južnom i zapadnom dijelu možete naći zavidan broj uvala i šljunkovitih plaža koje su raj za posjetitelje koji uživaju u privatnosti. Drugi pokazatelj oštrog kontrasta na Cresu jest vegetacija. Na sjevernom, submediteranskom dijelu Cresa, su visoke i gušte šume hrasta medunca, kestena, brijesta i graba, a na južnom i srednjem dijelu, mediteranskom, je mnogo pašnjaka i guste makije. Cres obiluje biljnim svijetom, dom je za preko 1300 vrsta biljaka, što pogoduje razvitku i životinjskog svijeta. Posebna zanimljivost oko životinjskog svijeta je to da je Cres jedno od 2 posljednja staništa bjeloglavih supova. Na Cresu možete naći i neobičnu prirodnu pojavu slatkovodnog jezera na otoku koji je okružen slanom vodom. Vransko jezero čije je dno 74 metra ispod morske razine. Duga naseljenost ovog otoka očituje se u bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini niza gradina iz doba liburnijskih plemena, ostataka antičkih gradova, crkvica iz doba ranog katolizma, samostani i ostaci gradova iz vremena Mletačke republike pa sve do spomenika iz današnjeg vremena. Sve navedeno, kao i bogat smještajni kapacitet, kulturne i zabavne manifestacije te specifična tradicionalna kuhinja, kao i činjenica da je Cres bio prva destinacija robinzonskog turizma u Hrvatskoj su ono što privlači velik broj posjetitelja ka ovom dragulju Kvarnera.

 

Lošinj

Lošinj je otok koji je svoju turističku ponudu gradio na dugoj tradiciji turizma, kao i sva mjesta na području Kvarnera, bogatoj ponudi sadržaja, specifičnoj prirodi ali i čistom zraku koji ima ljekovita svojstva. Ugodna klima, zrak izvanredne kvalitete koji je bogat aerosolima čini ovaj otok aromaterapijom na otvorenom. Riječ o povoljnoj klimi se širila krajem 19.stoljeća, pa su tako mjesta Veli i Mali Lošinj 1892.godine proglašeni klimatskim liječilištem, 1895. Na Lošinju je zabilježen prvi turist, a 1897.godine je na Lošinju otvoren i prvi hotel, tako da za ovaj otok možemo zasigurno reći da već dugi niz godina njeguje tradiciju bogate i maštovite turističke ponude. Raskošni ljetnikovci i vile koje datiraju iz 19.stoljeća, perivoji i parkovi s biljkama iz čitavog svijeta i kamene kuće čuvaju uspomene na stara vremena doprinose da ovaj otok stvara poseban ambijent svojim posjetiteljima. Na brzom razvoju u prošlosti, Lošinj može zahvaliti činjenici da je u 19.stoljeću ovdje bilo 6 brodogradilišta te je on bio nautička sila Austro-Ugarske Monarhije. Kulturne znamenitosti otoka Lošinja su veoma bogate – renesansne zgrade, crkvice, bazilike i samostani iz ranokršćanskog razdoblja i antički ostaci koji su rasuti po otoku daju priliku posjetiteljima da zavire u prošlost, umjetnost i kulturu tih vremena. O važnosti Lošinja progovara i otkriće skulpture grčkog sportaša Apoksiomena, koja je nađena u lošinjskom podmorju. Lošinjsko podmorje je izuzetno pogodan za ronjenje, a samo more savršeno za plovidbu i sportove na vodi. Na otoke koji čine lošinjski arhipelag možete prošetati kroz ukupno 250 kilometara šetnica, a ti otoci su Unije, Ilovik, Vele Srakane i Susak. Posebno je zanimljivo to što su na Lošinju zabilježeni nerijetki susreti sa druželjubivim dupinima.