naslovno sideareatitle
Rezervirajte smještaj
Prati nas
facebook ikona instagram ikona twitter ikona youtube ikona

Hrvatska

LANDO RESORT

★★★★

Zašto izabrati Hrvatsku?

 

Hrvatska je poznata kao zemlja bogate povijesti, zemlja prekrasne razvedene obale prepune plaža i uvala koje oduzimaju dah, puna otoka, puna prirodnih ljepota, puna dašaka povijesti zabilježenih arhitekturom i umjetnošću od kojih su mnogi pod zaštitom UNESCO-a. Također, Hrvatska je zemlja mogućnosti, puna avantura poput paraglajdinga, zipline-a, surfanja, planinarenja, staza koje bicikliste i pješake provode putevima malih rajeva na zemlji. Nakon što istražite sve ljepote koje Hrvatska pruža, ona će Vas ugostiti u konobama, restoranima, obiteljskim slastičarskim obrtima u kojima se možete okrijepiti kuhinjom koja je bogata okusima, mirisima i bojama, utažiti žeđ domaćim vrhunskim vinima, prirodnim sokovima od plodova uzgajanih na prirodan i tradicionalan način, pivama po tradicionalnim recepturama ili pak dobro poznatim rakijama.

 

Opće informacije o Hrvatskoj

 

Hrvatska je geografski smještena na sjevernom djelu Sredozemlja i južnom dijelu srednje Europe, a geopolitički je ona srednjeeuropska država. Hrvatska broji 56.578 km² kopnene površine i  31.067 km² površine obalnog mora, što ju u kontekstu Europe svrstava u srednje velike države, a u kontekstu svijeta jest mala država. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. Godine, Hrvatska je brojala 4 298 889 stanovnika, odnosno 75,8 stanovnika po kilometru kvadratnom. Hrvatska kopneno graniči sa Slovenijom i Mađarskom na sjeveru, na istoku sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, na jugu graniči s Crnom Gorom a zapadna, morska granica jest sa Italijom. Službeni jezik u Hrvatskoj je hrvatski jezik, no stanovništvo Hrvatske uglavnom dobro govori engleski i drugi strani jezik – najčešće njemački ili talijanski. Glavni grad Hrvatske je grad Zagreb. Zagreb je političko, gospodarsko, znanstveno i kulturno središte države.

 

Hrvatska je podijeljena u regije pa je klima u njoj shodna geografskom položaju. U kontinentalnom dijelu Hrvatske je klima kontinentalna, u gorskom dijelu pretplaninska i planinska, u primorskom dijelu mediteranska, a u zaleđu primorja nalazimo submediteransku klimu. Prosječne temperature u unutrašnjosti zimi iznose 0-2 celzijeva stupnja a u kolovozu 19-23 celzijeva stupnja, a u primorju prosječne temperature u siječnju iznose 6-11 stupnjeva celzija, a ljeti 21 do 27 stupnjeva. Jadranska obala u godini broji prosječno 2600 sunčanih sati što ju čini jednom od najsunčanijih na Mediteranu. Prosječna temperatura mora ljeti iznosi 25-27 stupnjeva celzijusa.

 

 

Povijest Hrvatske

 

Hrvatska je zemlja bogate povijesti koja seže sve do kamenog doba. Na području Pule, u pećini Šandalja, nađeni su predmeti oblikovani rukom čovjeka koji sežu iz kamenog doba. Najznačajnije nalazište iz prapovijesnog doba jest nalazište pokraj Krapine. 1899. Godine, Dragutin Gorjanović Kramberger otkriva nalazište neandertalskog čovjeka i oruđa kojima se koristio neandertalski čovjek. U mlađe kameno doba, ljudi su u Hrvatskoj živjeli u plodnim nizinama brojnih rijeka i uz Jadransko more. Kulture nalazišta mlađeg kamenog doba možemo podijeliti prema prostoru na kojima su nađene, a njih je 4:

-Starčevačka kultura koja je naseljavala sjever Hrvatske, a stanovnici su se bavili ratarstvom i stočarstvom te keramičarstvom.

-Sopotska kultura je naseljavala prostor današnje Slavonije

-Danilska kultura koja je naseljavala obalu Jadrana

-Hvarska kultura koja je naseljavala južne dalmatinske otoke

 

 

Antika

U Hrvatskoj postoje zapisi i arhitektonski ostaci koji dokazuju boravak antičkih civilizacija na njenim prostorima. To su bili Grci, zatim Ilirska plemena, a na poslijetku Rimljani.

 

Grci su svoje kolonije započinjali svoje kolonije na istočnim jadranskim obalama u periodu 6.stoljeća prije Krista. Prvo poznato mjesto koje je palo pod vlast Grka je bila Korkira Melajna koja se nalazi na Korčuli. Na otoku Visu je Dionizije Stariji osnovao koloniju Issu. Parani su osnovali grad Far koji je danas Stari Grad na Hvar, a njihove glavne kolonije su bili Tragurij (današnji Trogir) i Epetij (današnji Stobreč.)

 

Ilirski narodi su bili gusari koji su često ulazili u sukobe s Rimljanima. Rimljani su od kraljice Teute tražili da zabrani gusarenje, a njenim odbijanjem su započeli tri ilirska rata . Ilirski ratovi su okončani 167. Godine prije Krista te su Ilirsko kraljevstvo podijelili na tri oblasti kojima su upravljali Rimljani. Rimljani su pokorili Ilirsku kraljevinu tek početkom prvog stoljeća poslije Krista. Uspostavljene su granice na Dunavu, a kraljevstvo je podijeljeno na Panoniju i Dalmaciju. Panonija i Dalmacija su se zbog svojih prirodnih bogatstava i zemljopisnog položaja ubrajale u važne pokrajine Rimskog Carstva. U Dalmaciji su bile kolonije Salona (današnji Solin) koji je bio gospodarsko središte, Narona (Metković) lučko središte, a od bitnijih kolonija na sjeveru je bila Pola (Pula). U Panoniji su najvažnije kolonije bile Siscija (Sisak) i Sirmij (Srijemska Mitrovica). Njavažniji spomenici Rimskog Carstva u Hrvatskoj su Pulski amfiteatar i palača cara Dioklecijana koja se danas nalazi u Splitu.

 

 

 

Hrvatska povijest u srednjem i novom vijeku

 

U srednjem vijeku se kroz Hrvatsku izmijenilo mnoštvo vladara i kultura. Počevši od dolaska Hrvata u 7. Stoljeću hrvatska plemena su ratovala s brojnim narodima – Bizantskim Carstvom, Mongolima, germanskim plemenima, Mlečanima, Osmanlijama. Prvi spomen hrvatskog imena u političkom smislu jest bilo spominjanje kneza Trpimira iz 852. godine, prvi kralj Hrvatske je bio kralj Tomislav koji je ratovanjem protiv Ugara prvi put ujedinio kontinentalnu i primorsku Hrvatsku u približnim granicama u kakvima ju poznajemo danas, a prvi dokument pisan na hrvatskom jeziku jest Bašćanska ploča koja datira iz 1025.godine. Hrvatska je zbog učestalih ratovanja i vlasti raznih naroda bilježila kulturni, gospodarski i politički razvitak pod utjecajima tih naroda. Tako danas u Hrvatskoj možemo naći obilježja u arhitekturi i umjetnosti utjecana od strane Osmanlija, Habsburgovaca i Mlečana. Hrvatska je u tom periodu bila u kontinentalnom dijelu pod vlasti Osmanlija i Habsburške monarhije, a u primorskom pod vlasti Mlečana. Hrvatski narodni preporod iz 19.stoljeća čiji je cilj bio pokret ujedinjenja Hrvatske. U vrijeme preporoda je jedan od najznačajnijih događaja bilo ukidanje kmetstva 1848. Godine, a najznačajniji je bio ban josip Jelačić koji je najviše utjecao na ujedinjenje Hrvatske koje se finalno odvilo nakon raspada Austro-Ugarske.

 

Novija povijest Hrvatske

 

Nakon 1. Svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, Hrvatska ulazi u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca koja kasnije postaje Kraljevina Jugoslavija.

Za vrijeme 2.svjetskog rata dio teritorija današnje Republike Hrvatske bio je unutar granica Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). U tom periodu su Istra, Zadar,Cres,Lošinj,Lastovo i Rijeka bili dijelom kraljevine Italije. Nakon kapitulacije Italije, NDH je, uz dozvolu Njemačke, imala veću autonomiju na tim prostorima.

Nakon 2. Svjetskog rata, jak partizanski pokret i narodna vlast na oslobođenim područjima vlastitim snagama dovode do ujedinjenja Hrvatske s novom, socijalstičkom Jugoslavijom. 60ih godina se u Jugoslaviji javljaju zahtjevi za ukidanjem federalne vlasti, jačanjem tržišne privrede, a kritiziraju se unitarističke i centralističke tendencije u Jugoslaviji. Višegodišnja negodovanja su prerasla u nacionalni pokret sa središtem u Matici hrvatskoj. Pokret je proširen do proljeća 1971. Pa je shodno tome nazvan Hrvatsko proljeće. Širenjem pokreta, raslo je i negodovanje u drugim jugoslavenskim republikama, pa je Josip Broz Tito smijenio hrvatski politički vrh. 1980., Tito umire, te time nestaje element karizme i autoriteta koji je osiguravao siguran rad visokosloženog sustava unutar Jugoslavije, što je kasnije rezultiralo raspadom Jugoslavije i Domovinskim ratom u kojem je Hrvatska ustanovila granice pod kojima ju danas poznajemo.

 

 

Regije u Hrvatskoj

 

Hrvatska je podijeljena na regije : Slavoniju, Središnju Hrvatsku, grad Zagreb, gorsku Hrvatsku, Istru, Kvarner, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju. Svaka od regija imaju svoje specifičnosti u kulturnom, povijesnom, gastronomskom i turističkom smislu. Svaka od regija vrijedna je istraživanja i uživanja u njoj.

 

 

Slavonija

 

Slavonija je područje nepreglednih polja, prekrasnih šuma, mitova i tajni koje Slavonci s ponosom prenose na mlađe generacije. Tradicija žetve, svinjokolje, lokalni folklor narodne glazbe, plesova, nošnji jest ono čime se Slavonci ponose. Slavonci su kao domaćini izvanredni. Nasmijani, uvijek spremni za druženje uz ljute lokalne specijalitete poput kulena, ljutih kobasica, ljutog čobanca i ribljeg paprikaša i čašu pomno izabranog između mnogih kvalitetnih Slavonskih vina. Slavonija obiluje prirodnim ljepotama poput Kopačkog Rita, Papuka, Kutjeva, kulturnim znamenitostima poput Osječke Tvrđe, dvorca Odescalchi u Kutjevu, nalazišta iz metalnog doba u Vučedolu, specifičnosti za Slavoniju poput etno sela Karanac, državne ergele Lipicanaca u Đakovu i mnoštvo pješačkih i biciklističkih staza koje otkrivaju skrivene ljepote ravnica Slavonije.

 

Središnja Hrvatska

 

Smještena sjeverno i sjeverozapadno od Zagreba, ova regija skriva svoje tajne poput srednjovjekovnih gradova Varaždina, Čakovca, Siska, Samobora, Daruvara, prirodne ljepote poput gora, šuma, jezera i rijeka, gastronomske specijalitete poput Samoborske kremšnite, zagorskih štrukli, piva i vina iz srednje kontinentalne Hrvatske. Opušteni, druželjubivi i gostoljubivi stanovnici ove regije primit će Vas kao svoje i otkriti Vam sve ljepote koje ova regija skriva. Ljubitelje povijesti oduševit će dvorac Trakošćan i Veliki Tabor, ljubitelje wellnessa Krapinske, Varaždinske i Daruvarske toplice revitalizirat će i pružiti odmor i bijeg od svakodnevnice, ljubitelje adrenalina Kalnik, Medvednica i rijeke ovog područja oduševit će raznolikošću ponude bavljenja adrenalinskim sportovima.

 

Gorska Hrvatska

 

Rijeke, planine, nepregledne šume, jezera, riječni klanci, špilje i provalije i najveći broj nacionalnih parkova i parkova priroda ono su što obilježava ovu regiju. 16 prekrasnih Plitvičkih jezera, koja su poseban prizor u svakom godišnjem dobu, su najstariji nacionalni park u Europi. Netaknuta priroda, bukovi, 157 ptičjih vrsta, puteljci koji vode uz prizore koji oduzimaju dah stvaraju fantastične uspomene za svakog zaljubljenika u prirodu. Velebit, domaćin svih planinara i ljubitelja adrenalina, obiluje endemskim biljnim vrstama poput runolista i velebitske degenije, broji mnoštvo planinarskih i biciklističkih staza koja vode uz puteve gdje ćete nerijetko naići na životinje poput zečeva, srna, lasica. U Smiljanu se nalazi rodna kuća genijalca Nikole Tesle koji nam je omogućio da mi ovo pišemo, a Vi čitate i saznajete još jedan od razloga zašto posjetiti ovu regiju. Gradići Ozalj, Ogulin, Rastoke i Lun pršte ličkom tradicijom, samim hodanjem kroz njihove ulice saznajete tajne ovog kraja i otkrivate ljepote koju Lika skriva iza oštre klime koja je ljeti dašak osvježenja kojeg svi traže.

 

Istra

 

Istra je spoj više svjetova koje morate posjetiti da biste znali o čemu pišemo. Razvijena obala okružena kristalno čistim Jadranom skriva mediteranske gradiće uskih, kamenitih uličica koje pružaju pravi Sredozemni ugođaj, a razvijena unutrašnjost obiluje zelenilom, plodnom zemljom i vizurama koje podsjećaju na talijansku Provansu i Toskanu. Pođete li od sjevera, u Umagu možete posjetiti ATP turnir, Nacionalni park Brijuni koji je poznat po prirodnim ljepotama i specifičnim životnjskim vrstama poput zebre, slonova, nojeva, u unutrašnjosti posjetiti gradiće poput Grožnjana, Motovuna ili Huma i osjetiti Provansu na hrvatski način, iz unutrašnjosti se spustiti u Rovinj i kupati se u jednoj od bezbroj uvala koje ovaj gradić skriva. Istrijani se diče svojom kuhinjom i vinima. Probajte istarski ombolo, tjestenine s istarskim tartufima te jedno od kvalitetnih vina za koja su zaslužna plodna tla crvenice.

 

Kvarner

 

Kvarner je regija koja njeguje dugogodišnju turističku tradiciju već 150 godina. Krajolik koji se mijenja kako putujete kroz Kvarner – obala koja obiluje velikim gradovima razvijenih u svakom smislu poput Rijeke, Opatije, Crikvenice, malih mjesta i sela koji njeguju dugogodišnje tradicije prenošene s koljena na koljeno, otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab od kojih svaki zasebno priča neke davne priče pa sve do Gorskog kotara- pluća Hrvatske, kako ga nazivaju zbog šuma koje se diče svježim, planinskim, blagotvornim zrakom koje obiluju planinarskim i biciklističkim stazama – ono su zbog čega mnogi ljudi za svoj odmor izabiru baš Kvarner. Uputite se na Krk i pogledajte prvi dokument pisan na hrvatskom jeziku- Bašćansku ploču, na Cres promatrati zaštićenu životinjsku vrstu – bjeloglave supove, na Rab – otok s najviše pješčanih plaža na Jadranu, u Opatiju uživati u prvom hrvatskom turističkom odredištu ili pak na Bijele i Samarske stijene ili Učku uživati u adrenalinskim sportovima.

 

Sjeverna Dalmacija

 

Intenzivno plavetnilo mora, borove šume i masline te zaslijepljujuća bjelina dalmatinskog kamena – ono su što regiju sjeverne Dalmacije čine jedinstvenom u svijetu. Ovdje možete uživati u jedinstvenom zvuku morskih orgulja u Zadru, ući u najmanju katedralu na svijetu u Ninu, obići najveći rimski forum na obali Jadrana. Uputite li se u južni dio sjeverne Dalmacije možete posjetiti nacionalne parkove Krku i Kornate koji svojim prirodnim ljepotama poput strmaca rijeke Krke i kristalno čistog mora koje okružuju Kornate svojim posjetiteljima stvaraju uspomene koje će nositi vječno sa sobom. Otoci Prvić i Zlarin njeguju tradiciju proizvodnje i eko uzgoja te time privlače posjetitelje već dugi niz godina. Plaže Primoštena, Murtera i plaže na Kornatima su pravi mali rajevi u kojima možete pronaći mir, revitalizirati se i odmoriti. Gradovi poput Šibenika i Skradina su srednjovjekovni dragulji prepuni povijesnih znamenitosti, restorana u koje se hrana spravlja od lokalnih namirnica po tradicionalnim receptima ove regije.

 

Južna Dalmacija

 

Južna Dalmacija je regija koja je spoj stare i moderne arhitekture i kulture, okružena zadivljujuće čistim,plavim Jadranom. Gradovi poput Splita i Dubrovnika poznati su u svijetu zbog svoje povijesti koja seže u stara vremena Grka i Rimljana. Prošetajte Dioklecijanovom palačom i otkrijte antičke tajne koje ova palača skriva. U Dubrovniku se prošetajte starim gradom koji je vječna inspiracija mnogim umjetnicima, a zidine i okolina postala centar zbivanja filmskih megahitova. Otoci poput Hvara, Visa, Brača, Korčule, Lopuda, Šipana i Koločepa pružaju odmak od svakodnevnice u svakom smislu. Kušajte tradicionalna jela dalmatinske kuhinje poput svježih riba na gradelama, maslinama iz domaćeg uzgoja, pregršt kvalitetnih vina koja se razlikuju od mjesta u kojima su rađena.